Meteen naar de inhoud

Zit jouw neus ook weer vol? Hooikoorts seizoen is begonnen!

  • door

Snotteren, jeukende ogen, benauwd tot aan hartstikke ziek op bed liggen. Het hooikoortsseizoen is weer begonnen en als je het zelf hebt weet je precies hoe laat het is. De één heeft allergie voor grassen, de ander voor bepaalde bomen, stuifmeel of combinaties van elementen.(1) In ieder geval als het gaat groeien en bloeien ben je de pineut!

Hooikoorts begint niet bij iedereen op dezelfde leeftijd. Als richtlijn wordt aangegeven tussen de 8 en 25 jaar dat het start. Maar toch bestaan daar ook genoeg uitzonderingen op. Dat je op veel jongere leeftijd ermee te maken krijgt of pas na je 40e, dat je na een verhuizing opeens hooikoorts gaat ervaren.(2) Er kunnen aardig wat aanleidingen zijn waardoor de allergie wordt getriggerd. Juist hierdoor is het een onderwerp waar wij als hypnose- en regressietherapeuten niet over uitgepraat raken.

 

Wist je dat..

Je hooikoorts kan overnemen van een ouder, als het ware dat je een voorbeeld hebt gekopieerd naar jezelf, waar jij eigenlijk niets mee kan behalve last hebben. Als klein kind kopiëren we namelijk op grote schaal wat onze ouders laten zien, daar kunnen allergieën ook bij horen.

Dat je hooikoorts kunt ‘gebruiken’ om iets anders in het leven aan te kunnen of te kunnen verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je thuisgezin waar je op een bepaalde manier niet zoveel ruimte kreeg. Als je dan naar buiten mag en daar veel vrijheid en gezelligheid tegenkomt wat enorm verschilt met thuis, kun je die overgang mogelijk niet verwerken. Daarop ontwikkelen we wel eens allergie.

Zo had een cliënt van ons een dierenallergie die gekoppeld bleek aan haar lievelingstante. Haar tante was zo’n fijn mens en ze had het zo naar haar zin, dat als ze dan weer thuis kwam in haar gezinscontext de overgang te groot was. Ze ontwikkelde hierdoor huisdierenallergie.

Holistisch

De voorbeelden die hiervoor te lezen zijn, komen vanuit een holistische zienswijze. We gaan dus niet op zoek naar een middel om je allergie mee aan te pakken of te dempen. We gaan op zoek naar de daadwerkelijke aanleiding om de allergie te ontwikkelen. Dat doen we onder meer door te onderzoeken wat er op die momenten in je leven is gebeurd of ontwikkeld. Daarbij kennen we de algemene veranderingen vanuit de ontwikkelingspsychologie, maar nog mooier zoeken we naar jouw persoonlijk aanleidingen die een trigger hebben gevormd.

Om die trigger te vinden, hebben we niet per se jouw herinneringen nodig aan dingen die in je leven gebeurt zijn. We gebruiken je onderbewust om precies die aanleidingen naar boven te halen die een sleutel vormen in hetgeen waar jij nu last van hebt. Die aanleidingen hoef jij je dus totaal niet te herinneren. Vaak weet je het niet meer, waardoor je je eigen allergie onbewust in stand houd. Dat geheel kunnen we samen met jou ontmantelen en bouwen aan een nieuwe dragelijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *