De eerste werkzaamheden van hypnose in de Westerse wereld stammen van rond 1750. De geschiedenis van de hypnotherapie is inmiddels dus 270 jaar oud. In al die jaren zijn er diverse psychologen, medici en andere professionals mee bezig geweest. Lang was men echter sceptisch over de mogelijkheden en resultaten met de therapie. Vandaag de dag kan dat zelf nog voorkomen, terwijl de therapie zich lang en breed heeft bewezen en wetenschappelijk is onderbouwd.
In de afgelopen 100 jaar heeft hypnotherapie langzaam terrein gewonnen binnen de medische wereld als relevante, ontspannen en goede methode bij uiteenlopende klachten. Vaak werkt het sneller dan bepaalde psychotherapie of biedt het een oplossing voor problemen waar medisch niets aan te doen lijkt.
Lees hier verder over:
De geschiedenis van de hypnotherapie is lang: Wat maakt dan dat ik hypnotherapie niet echt ken?
We hebben een aantal belangrijke namen in de psychologie en psychotherapie. Eén daarvan is Sigmund Freud die vanaf 1882 als eerste onderzoeken deed naar de menselijke psyche. Hij heeft zelf ook een periode geprobeerd te werken met hypnotherapie, maar haalde er niet de gewenste resultaten uit. Je zou kunnen zeggen dat hij ‘niet goed kon hypnotiseren’. Daarnaast is er een voorval bekend waarbij een cliënt onder hypnose hem in een situatie bracht die hij gênant vond. Uiteindelijk heeft hij het onderzoek naar hypnose laten varen en is zich gaan richten op andere elementen in verband met het onderbewuste.
Zulke beslissingen, door iemand die buitengewoon belangrijk in het onderzoeken van de menselijke psyche en een van de grondleggers van de psychologie vormt, heeft een duidelijke stempel op methoden en technieken gedrukt. Zodoende is men nog lang sceptisch gebleven over de therapie of men heeft het links laten liggen (Want ja, als de 'meester' het niet gebruikt, zal het wel niet werken) en daarom is hypnotherapie ook niet zo bekend bij veel mensen. Een belangrijk feit uit de geschiedenis van de hypnotherapie.
Werkt hypnotherapie wel?
Inmiddels heeft hypnotherapie zich echter meermaals bewezen. Ook al ver voor de dag van vandaag. Bijvoorbeeld in en na de Eerste Wereldoorlog is de therapie toegepast bij slagveldneurose. Hierin had het snel en blijvend resultaat, wat veel mensen een verder traumatisch leven heeft bespaard.
Eén van de grondleggers van de moderne hypnotherapie is Milton Erickson. Freud had de stellige overtuiging ingenomen dat het onderbewuste een poel verderf was, terwijl Milton Erickson het onderbewuste zag als een plaats waar alles al aanwezig is om een verandering te maken. Miton Erickson kon in enkele sessies bereiken wat 'Freuds' psychoanalisten in vele sessies niet voor elkaar kregen.
Ericksons uitgangspunt is iets waar wij volledig achter staan: laat je onderbewuste spreken, want het weet nog veel meer dan jij bewust kunt bevatten!
Tijdens en na zijn leven zijn er ook anderen geweest die belangrijke toevoegingen hebben gedaan aan de therapie. Zo kennen we tegenwoordig snelle manieren om iemand in trance te brengen (inducties). Dat betekent dat we snel en effectief kunnen werken aan jouw probleem.