Meteen naar de inhoud

3 tips om nu te beginnen met afvallen

  • door

Graag wat kilo's kwijt, beter in je vel zitten en anders kunnen bewegen. Het zijn doelen die we ons allemaal wel eens stellen. Wie spreek ik niet, die al zoveel diëten manieren en aanpakken heeft geprobeerd om af te vallen. Vaak helpt het even en dan kom je toch weer aan of hou je het niet meer vol. Hoe lekker is het dan als er een aantal tips zijn, die je nu direct al kunt gaan toepassen.

Na mijn topsportcarrière besefte ik heel goed dat mijn lichaam ging veranderen. Ook mijn eetritme van de afgelopen jaren moest veranderen, want ik ging minder bewegen en anders leven. Anderzijds hou ik heel erg van lekker eten en uit eten gaan. Dus die overgang ging niet zo eenvoudig en steeds kwam ik weer kilo's aan. Toen ik in aanraking kwam met het hypnotische maagband programma kwam, ben ik meegelift op enkele elementen van het programma, zonder dat ik zelf een maagband had. Dat was voor mij een eye-opener!

Je kunt dus al afvallen zonder dieet, maar door een aantal gouden leefregels bij jezelf te gebruiken. Dus als jij nu wilt beginnen  en geen grote stappen wilt nemen, geef ik je direct deze drie tips mee om toch verandering te maken.

Zorg dat je meer kauwt

|Hoeveel kauw jij per hap? Aandachtig zijn bij elke hap en waarnemen wat jij doet, vraagt een stukje bewustwording. Dus door bij je volgende maaltijd eens stil te staan bij hoeveel je normaal kauwt per hap merk je wellicht hoe snel je eet.

En ga dan eens de verandering aan: Kauw 15 tot 20 keer per hap. Wellicht denk je: 'Ja, dit weet ik eigenlijk wel!' Neem jezelf eens voor om dit te proberen. Je mag vaker kauwen per hap en ervaar wat de verschillen zijn. Voelt het anders? Eet je anders? Hoe voel je je na het eten?

Als je dat doet neem je meer tijd, waardoor je lichaam zich beter kan voorbereiden op jouw eetmoment en het verteringsproces op gang kan brengen. Je lichaam heeft even nodig om te schakelen naar de status waarin je voeding kan verbranden.

Bovendien zorgt het ervoor dat je beter kunt gaan voelen wanneer je vol zit. Soms is het zo lekker of heb je zoveel zin om te eten, dat je bijvoorbeeld te snel eet of in een keer alles op eet. Dan is het al op voordat je lichaam erop kan reageren en zit jij nog met 'trek' in je hoofd. Dan is een tweede portie zo gepakt en gegeten.

Lichaam en geest vormen een eenheid

Hoeveel contact heb jij met je lichaam? Ik realiseerde mij een aantal jaar geleden dat ik vooral vond dat mijn lichaam het moest 'doen'. Elke dag opstaan en alle dingen moeten kunnen doen die ik wil (vanuit mijn hoofd). Maar zo werkt het helaas niet.

Lichaam en geest vormen een eenheid. Dat betekent dat je niet alleen vanuit je hoofd kan bepalen wat je lichaam doet. Ook vanuit je lichaam moet je toelaten om te communiceren met je hoofd.

Hoeveel contact heb jij met je lichaam? Neem jij wel eens de tijd om contact te maken met je lichaam door jezelf daadwerkelijk aan te raken? Bijvoorbeeld je voeten masseren aan het einde van de dag of je benen aanraken en voelen hoe ze voelen (je huid, de vormen, de verschillende delen van je benen).

Contact met en tussen lichaam en geest

Wat maakt dat ik dit benoem? Als je wilt afvallen moet je lichaam ook met je gaan meewerken. Als je geen contact heb met je lichaam of nauwelijks verbinding legt, dan wordt het een stuk lastiger. Want hoe moet je iets gaan doen met een deel van jezelf waar je geen communicatie mee hebt?

Besef vooral dat je lichaam en geest een eenheid vormen. Kun je het herkennen of helemaal niet? Als je het ervoor over hebt om die verbinding te gaan leggen, kun je ook eenvoudiger de communicatie met jezelf hebben wat jij nodig hebt om af te vallen.

Bestek is een instrument

Even terug naar de eettafel. Nog zo'n kleine verandering of tip die ik je kan meegeven, heeft betrekking op je bestek.

Leg tijdens het eten eens je bestek neer. Vaak zijn we geneigd om je volgende hap alvast op het bestek te schuiven, terwijl je kauwt op de vorige hap. Eenmaal op je bestek is het eenvoudigste om er direct een hap achteraan te stoppen als je even je mond leeg hebt.

Bestek is echter een instrument. Dus je kunt het met gemak even neerleggen. Een hapje nemen en de tijd nemen om het te kauwen, terwijl je bestek even uit je handen is. Doe het maar eens en je zult zien dat er meer rust in je eetpatroon komt. Je neemt automatisch meer tijd en creëert eventueel ook meer pauze en tijd om te voelen of je nog meer wilt of eigenlijk al genoeg hebt.

Ik besefte met deze handeling dat ik inderdaad meer tijd nam om te eten, meer tijd kreeg van mijzelf om te kauwen en doorkreeg dat ik veel haast had om te eten, maar niet wist waarom. Dus nu eet ik rustiger en heb ik veel beter door wanneer ik vol zit of gewoon al genoeg heb.

3 tips voor jou, afvallen zonder dieet

Afvallen is een proces van bewustworden en veranderen. Je hebt nu dingen in je eetpatroon en gewoontes ontwikkelen die blijkbaar niet bij jouw lichaam passen. Of je hebt aansturingen in jezelf waardoor jij niet lekker kan verteren of loslaten. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je te dik bent. Als je verandering wilt, kun je in ieder geval aan de slag met deze drie tips.

Wat zou het triggeren bij jou? Wat ik je wil meegeven is dat je mogelijk achter dingen van jezelf kunt komen, die je nog niet wist. Bijvoorbeeld redenen waarom jij bepaalde gewoontes hebt ontwikkeld. Daar ligt dan ook een sleutel om veranderingen te brengen in je lichaam. Durf jij bewust te worden van jezelf?

Ik kan mij voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen. Dat is dus waar het programma van de hypnotische maagband helpt. Het laat je stap voor stap naar de elementen gaan waar jij iets te doen hebt om af te vallen. Het fijne van hypnotherapie en coaching is dat er vragen worden gesteld die jij jezelf vaak niet (kan) stellen. En de zaken die we niet op bewust niveau kunnen aanpakken die nemen we op via onbewust niveau door je met hypnose te begeleiden naar je onbewuste delen. Je bent er zelf bij en krijgt de mogelijkheid om daar te komen waar je met je bewuste denken niet kunt komen.

Veel plezier met het experimenteren met deze drie tips en neem de tijd om het te proberen bij jezelf.
En als je vragen hebt voor mij of meer wilt weten over de begeleiding die we je kunnen bieden, stuur mij dan even een bericht! We staan voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *