Meteen naar de inhoud

Hoe fopt ons lichaam ons waardoor we dik worden?

  • door

Ken je dat moment ’s avonds op de bank zit en trek krijgt in iets lekkers, iets zoets iets zoutigs. Bij mij zijn dan vaak de chips aan de beurt of heb ik opeens enorm zin in chocolade. Niet eens zo lang na het eten. In principe weet ik dat ik dan nog vol zit, maar waar komt dan die onweerstaanbare trek naar dat lekkers vandaan? Natuurlijk weet ik dat ik van elke avond iets lekkers dik kan worden. Maar die onweerstaanbare trek die kan ik lang niet altijd weerstaan!

Overgewicht, dik worden, afvallen en vet verliezenWe hebben op diverse manieren trek. Je lichaam kan bijvoorbeeld bepaalde mineralen of vitaminen missen, waardoor je trek krijgt in specifieke dingen. Ook kun je iets gewoon heel lekker vinden en daardoor trek krijgen. We hebben eetgedrag dat vaak voor overgewicht zorgt al eens eerder beschreven. Dat is bijvoorbeeld eten uit emotie, waarbij eten een vorm van beloning of troost is. Het nadeel is dat veel van deze manieren van eten ervoor zorgen dat we dik worden. Weet je wat nu het meest vervelende is? Dat kan dan weer zorgen voor problemen met gewicht, tot ernstig overgewicht. Ook kan dat ziektes triggeren als kanker, hart- en vaatziekten, et cetera. Dat willen we natuurlijk helemaal niet! Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik wil graag fit, slank en gezond zijn tot en graag in goede gezondheid heel oud worden.

Je kunt bijvoorbeeld stoppen met roken. Maar stoppen met eten, dat kan niet!

Toch kampen meer en meer mensen met overgewicht en hebben we de grootste moeite om er vanaf te komen. Denk je dat het ligt aan de wilskracht om slank te blijven? Aan jouw mogelijkheden om gezonde voeding te kiezen of hoeveel zin jij hebt in sporten? Nee, vaak niet! Het heeft heel veel te maken met het effect van voeding op ons lichaam en stofjes die daarop reageren. Het lichaam is een enorm complex systeem waarin enorm veel factoren en variabelen samenwerken. De balans in je lichaam is dus complex en beïnvloedbaar. Daardoor kan bepaalde voeding hetzelfde effect jouw lichaam hebben als drugs en kan het dus vreselijk lastig zijn om er vanaf te blijven.

Welke stoffen spelen vaak een rol bij dik worden?

Het gaat om bijvoorbeeld het effect van de neurotransmitters zoals endorfine, dopamine. Op het moment dat je iets zoets of vettig eet, kom je door onder andere de pijnstillende effecten van neurotransmitters in je ‘natuurlijke high’. Het is aangetoond dat dit soort voeding dus bijvoorbeeld anti-depressief effect kan hebben. Dat is maf! Je wordt lichamelijk in directe reactie op wat je eet ‘blij’ van deze ‘slechte’ voeding. Uiteraard vergeet je dat niet meer.
Vervolgens is het logisch dat als je op een moment als je je niet zo goed voelt, naar deze soort voeding gaat grijpen. Jij weet onbewust nog welk effect dat op jou heeft (dat je blij wordt). Je kunt bijvoorbeeld denken dat je jezelf mag belonen door het nemen van die voeding of nog een bordje extra. Je motivatie- en beloningssysteem in jezelf werkt eraan mee dat het onweerstaanbaar wordt om (extra) te eten. Daardoor komt je aandacht te liggen op die ‘beloning’ op tafel of in de kast. Je kunt opeens aan niets anders meer denken en alles in je zegt dat je het nodig hebt, verdiend hebt, dat het je blij gaat maken. Je bent simpelweg ervan overtuigd dat je op dat moment volledig geluk en voldoening daaruit haalt. Precies dat maakt dat we massaal verslaafd kunnen zijn aan slechte producten en ons daarvan bewust kunnen zijn.

Stress en dik wordenDaarnaast kennen we ook allemaal wel dat moment in de namiddag dat je trek krijgt in een snack. Leptine is een hormoon dat zorgt voor ons verzadigingsgevoel. Heb jij je weleens afgevraagd waarom je rond 16.00 uur zo’n trek krijgt? Dan is deze hormoon in zijn cyclus het minst aanwezig in jouw systeem. Dus je hebt het minste gevoel van verzadiging op dat moment. Dat wil niet zeggen dat je niet verzadigd bent, maar je voelt het dan het minst. Dat kun je snel verwarren met honger of de noodzaak om te eten. Logisch dat jij daarop kunt reageren met eten! Het systeem van de neurotransmitters kan op dit moment nog eens extra aanvuren in jezelf om een ‘beloning te nemen’. Pak eens eerst een glas water en beslis 20 minuten na het drinken of je nog steeds daadwerkelijk honger hebt of ‘breinhonger’.

Met stress kun je jouw lichaam ook uit balans brengen. Als stress langdurig aanhoudt, dan blijf je in een overlevingssysteem van jouw lichaam dat alleen bedoeld is voor korte moment. Stress activeert namelijk de ‘vlucht of vecht’ modus van je lichaam. Door de adrenaline die je daarvoor gebruikt, krijgt je lichaam behoefte aan glucose. Je kunt het na verloop van tijd niet meer uit je lichaam halen. Vervolgens gaat het lichaam vragen om suikers en begin jij trek te krijgen in zoet en vet. Dat tekort aan glucose kan je een vervelend gevoel geven of flauwte. Stress is niet de normale staat van je lichaam, maar een overactieve gefocuste en alerte staat. Je kiest dus ook voeding bij deze staat (jezelf redden en overleven) als het lang aanhoudt, en geen voeding om oud te worden en lang te leven.

Als jouw natuurlijke systeem niet meer werkt, waardoor we dik worden

Als jij dagelijks slechte voeding nodig hebt om je goed te voelen, dan ben je eigenlijk uit balans. De natuurlijke systemen van je lichaam werken niet meer in je voordeel. Daaruit voortkomend neemt je brein dus de functie van de signalen van eten over van je lichaam. Je krijgt breinhonger in plaats van echte honger, want je reageert louter op de herinneringen, patronen, gewoontes en emoties vanuit je hoofd. Zo raak je steeds verder verwijderd van je lichaam. Daardoor krijg je bijvoorbeeld overgewicht of wordt je ziek.Afvallen met hypnose

Wij beseffen ons maar al te goed hoe lastig dit is en hebben zelf ervaren hoe het is om overgewicht te hebben en niet te kunnen afvallen. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met roken. Maar stoppen met eten, dat kan niet! Daarom moeten we niet kijken naar stoppen met eten, maar uitzoeken hoe we (jij) onze blauwdruk in onszelf kunnen activeren, waardoor we vanzelf de beste keuzes voor ons lichaam en welzijn gaan maken.

Dat is dus het verschil dat je kunt maken met hypnotherapie en afvallen met hypnose. Je gaat je niet richten op de symptomen (voeding), maar op de onderliggende aansturing (dat je je niet goed voelt). Die onderliggende aansturing wordt steeds aangesproken om te zorgen dat het veranderd. Ook ga je je met ons richten op wat je wel wilt: slank, gezond, fit. Je lichaam (en jij) het vanzelf die dingen voor je doen, die je nodig hebt om af te vallen.

Lees hier nog meer over de hypnotische maagband. Bekijk bijvoorbeeld het filmpje over wat het is en hoe het werkt. Ook zijn er ervaringen besproken met deze manier van afvallen met hypnose. Er zijn diverse manieren waarop je aan het programma kunt deelnemen. Lees ook over de diverse programma’s en kosten of geef je direct op voor de volgende groepssessie in Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *